Jouw checklist: wereldwijd pakketten versturen

Ook als je een kleinere webshop hebt kun je succesvol zijn in het buitenland. Voordat je naar het buitenland gaat versturen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Jouw pakketten leggen vaak grote afstanden af. Om hierin vertragingen en vermissingen te voorkomen wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Bekijk hiervoor onze handige checklist!

Plak het verzendlabel op jouw buitenlandse pakketzending
 

#1 Bekijk van te voren wat je wel en niet mag verzenden

Sommige producten mag je niet of alleen onder bepaalde voorwaarden versturen. Bijvoorbeeld als je alcoholische dranken en brandbare vloeistoffen verstuurt. Controleer vooraf goed wat je wel of niet mag verzenden. Per land verschillen de verzendvoorwaarden. Wil je weten welke dit zijn? Er is hiervoor een lijst beschikbaar met verboden producten.

 

#2 Houd rekening met invoerrechten en regelgeving

Binnen Europa geldt over het algemeen dezelfde wetgeving. Buiten Europa kan dit anders zijn. Daarom is het goed om jouw voorwaarden in meerdere talen beschikbaar te hebben.

Verstuur je pakketten buiten Europa dan zal jouw klant in sommige gevallen invoerrechten over de producten moeten betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het product. Stuur daarom altijd een duidelijke en eerlijke factuur mee. Hoe je de juiste documenten aanlevert lees je op de instructie pagina voor het aanleveren van douaneformulieren.

 

#3 Voorkom onnodige vertragingen en schades met de juiste verpakking

Als je verstuurt naar het buitenland legt jouw pakket aardig wat kilometers af. Daarom is het belangrijk dat jouw pakket tegen een stootje kan. Gebruik altijd een stevige verpakking voor jouw product en zorg dat het passend is. Verkoop je kleinere producten dan is het handig deze in een grotere doos te verpakken. Zo voorkom je dat jouw pakket verkeerd wordt gesorteerd of beschadigd aankomt. Meer weten over hoe je jouw pakketten het beste kunt verpakken om schade te voorkomen? Bekijk ook de pagina hoe om te gaan met schades.

 

#4 Check of het adres goed staat vermeld op jouw verzendlabel

  • Adressen kunnen in het buitenland net iets anders opgebouwd zijn dan binnenlandse adressen. Dit verschilt per land. Om dit te controleren is er een handige tool beschikbaar die je heel wat tijd kan besparen.
  • Controleer ook goed van te voren of er geen postbusadres is opgegeven. Het is met uitzondering van de Emiraten en Saoedi Arabië, niet mogelijk om pakketten te versturen naar postbusadressen in het buitenland.
  • Vermeld een telefoonnummer en e-mailadres van jouw klant op het pakket. In veel gevallen wordt er ook contact opgenomen met de ontvanger door de buitenlandse vervoerde over de status van de zending.
  • Houd er ook rekening mee dat er bij veel adressen in Scandinavië en Frankrijk er een deur of appartement code vereist is. Deze kun je noteren in het extra adresveld op het verzendlabel.
 

#5 Zorg ervoor dat je de overkomstduur van te voren vermeld

Wist je dat in sommige landen de douane tot 4 weken de tijd heeft voor inklaring van een pakket? Dit gaat in wanneer het pakket al in het land van bestemming is aangekomen. Voorkom frustratie en onduidelijkheid door jouw klant goed te informeren over hoe lang een pakket onderweg kan zijn. Vermeld dit van te voren door het bijvoorbeeld op te nemen in jouw Track & Trace e-mail. Voor een volledig overzicht van de overkomstduur per land kijk je hier.

 

#6 Bied een duidelijke en gemakkelijke retouroplossing

Neem twijfels weg bij jouw klant door te zorgen voor een duidelijke en eenvoudige retouroplossing.  Met de Europese retourservice kun je jouw service naar een nog hoger niveau brengen. Dit is mogelijk voor een groot aantal landen in Europa. Weten voor welke landen dit geldt en wat de kosten zijn? Lees er meer over op de site.

Met MyParcel verstuur je makkelijk en eenvoudig tegen een voordelig tarief. Wil je meer weten over het versturen van pakketten naar het buitenland? Lees erover op onze site.

 

Over MyParcel

Een uitgebreide verzendservice met volledige integraties, persoonlijke service én betrouwbare PostNL levering. Verstuur jouw pakketten voordelig, zonder vaste kosten en een contract. Wij zijn er om het werk als webwinkelier makkelijker te maken. Zodat jij kunt doen waar je goed in bent: ondernemen.

▶ Meer weten over MyParcel?